Ce este „Carul cu Zestre”?
„Carul cu Zestre” este un proiect creat in anul 2021, de mine, Adriana Iordache, din pasiune pentru cusut și țesut, pentru textilele tradiționale românești, în general. În sfera de interes a proiectului intră atât partea de realizare a costumului românesc (pentru moment, proiectul se limitează la Câmpia Dunării), cât și felul în care sunt create și utilizate diferitele tipuri de textile de interior din acest areal etnografic.
De ce?
„Carul cu Zestre” s-a materializat dintr-o nevoie. În primul rând, este nevoia mea de a sistematiza cunoștințele acumulate în toți acești ani de când cultura tradițională și portul românesc în special, mi-au umplut sufletul și mintea. Îmi place să cred sunt oameni care simt același lucru ca și mine și pe ei îmi doresc să îi am ca tovarăși de drum.
În al doilea rând, vad digitalizarea informației etnografice ca pe o necesitate și nu un moft în condițiile creșterii interesului pentru cultura tradițională și produsele ei. Cred că acest demers nu aparține doar autorităților statului, ci și nouă, celor care iubim acest domeniu chiar dacă nu ne numărăm printre specialiști. De fapt, consider că păstrarea și transmiterea tradițiilor într-o formă cât mai autentică este misiunea fiecăruia dintre noi și ar fi frumos să ne asumăm o parte din responsabilitate.
În al treilea rând, consider că este necesar un demers de promovare a costumului românesc ca un întreg și nu disparat. Nu vreau să fiu înțeleasă greșit: apreciez Ziua Iei și tot ceea ce a reușit să facă până acum pentru acest element identitar al nostru, dar cred că este loc de mai bine. După părerea mea, prioritar, măcar pentru noi, românii, ar trebui să fie costumul românesc în ansamblul său, cu toate particularitățile lui zonale.
Nu în ultimul rând, mărturisesc că mă îngrijorează foarte tare lipsa de originalitate a celor care cos cămăși azi. Mă consider în aceeași categorie. Avem tendința de a reproduce (fie că e vorba de planșe sau cămăși de muzeu), și nu de a crea. Mi-aș dori să contribui prin acest proiect la schimbarea paradigmei și să vedem mai des cămăși cu modele noi, originale și mai puține reproduceri. Cred că multi dintre noi suntem pregătiti pentru asta. Și eu, la rândul meu, îmi doresc să fac acest salt.
Cui se adresează proiectul „Carul cu Zestre”?
- Faceți parte din multe grupuri de cusut cămăși românești de ceva ani și cu toate acestea, simțiți că sunt lucruri care vă scapă atunci când vine vorba despre finețurile zonelor etnografice?
- Ați cusut sau coaseți în prezent o cămașă românească (fie că e vorba de o planșă sau o cămașă cu model nou creat) și ați vrea să o încadrați într-o anumită zonă etnografică (și perioadă istorică) dar nu știți exact ce presupune aceasta?
- Nu reușiți să parcurgeți toate materialele disponibile online sau tipărite despre o anumită zonă etnografică și mai mult decât atât, și dacă le parcurgeți, nu aveți reprezentarea că la final veți găsi informația de care aveați nevoie pentru a continua lucrul la cămașa dumneavoastră ?
- Vă plac interioarele românești și v-ați dori să transpuneți ceva din spiritul lor în locuința dumneavoastră de la oraș sau de la sat și nu știți de unde să începeți documentarea?
Dacă v-ați regăsit într-una din situațiile de mai sus, acest proiect vi se adresează.
Ce își propune acest proiect?
Proiectul „Carul cu Zestre” își propune să vină în ajutor cu materiale de calitate, bine structurate și documentate din surse de specialitate celor care au răspuns cu „da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus.
Așadar, iată-mă pornind la drum cu un singur gând: să deslușim împreună hățișurile zonelor etnografice ale țării, asigurând astfel continuitatea lor în timp, cel puțin în domeniul realizării textilelor tradiționale (fie că este vorba de port sau de textilele de interior).
- Aveți o părere despre acest demers?
- Sunt anumite informații care lipsesc de pe site și v-ați dori să fie menționate?
- Aveți o recomandare de carte etnografică?
Nu ezitați să îmi scrieți completând formularul de mai jos:
Vă mulțumesc și aștept cu interes mesajele voastre!
Adriana Iordache
Echipa „Carul cu Zestre”