You are currently viewing Bete în 4 ițe cu colți – marea provocare!

Bete în 4 ițe cu colți – marea provocare!

Cum a început totul

Pe 1 septembrie 2016, dl Nelu Dumitrescu a explicat la Șezătoare București cum se țes betele în 4 ițe. A fost prima dată când am văzut cum se desenează structura unei țesături. Am rămas fascinată. Din acel moment am știut că vreau să aflu mai multe despre subiect. Mai mult decât atât, am știut că vreau să țes acele bete.

Ocazia a venit ceva mai târziu, în mai 2017, când Șezătoare București aniversa 2 ani de existență. Cu această ocazie, am adus războiul de țesut și urzitorul la Seneca Anticafe și am petrecut o zi întreagă învățând să urzim și să țesem aceste bete în 4 ițe. Nu a fost deloc ușor, dar a fost foarte frumos! Acea zi e o amintire tare dragă mie.

Dna Farcaș Felicitas a fost cea care a venit și ne-a arătat toate operațiunile necesare țeserii acestor bete de la urzit, pus în război, nevedit și țesut efectiv. De reținut că betele nu se trag prin spată ci se bat cu bătătoarea de bete.

Sursă foto: Nelu Dumitrescu

Acest tip de bătătoare se folosește în Vrancea. Il puteți găsi în țară sub diferite forme, nu e musai să fie fix așa.

Cum s-au țesut efectiv aceste bete în 4 ițe

Planificarea

Înainte de a face orice, o țesătură trebuie atent planificată, indiferent câtă experiență ai. Ar fi minunat dacă ne-am obișnui să avem o fișă pentru fiecare obiect țesut de noi. Aceasta trebuie să conțină informațiile esențiale despre materialele folosite, nevedire, observații, etc.

Date tehnice

Materiale

Ca materiale, am folosit capete (fire de lână) de la o fabrică de covoare din Republica Moldova pe care le-am procurat de la magazinul Floarea Carpet (Chișinău). Atunci când am urzit cu ele, aveau aproxmativ 5m lungime. Culorile folosite au fost: roșu, alb, albastru, verde și galben. Numărul metric al firelor nu îl pot comunica pentru că nu îl cunosc. De luat în calcul faptul că lâna aceasta este aspră, rezistentă și are o anumită elasticitate atunci când o urzim sau o țesem. Pe lângă lână am mai folosit mărgele mate, albe, rotunde pe care le-am înșirat pe firul de bătătură și le-am țesut efectiv în bete. Puteți folosi mărgele de mărimea 10/0 sau 8/0. Cum preferați să fie, mai mari sau mai mici.

Nevedire

Acum că problema materialelor era folosită, nu îmi mai rămânea altceva de făcut decât să planific etapele de lucru. Primul aspect de luat în calcul era nevedirea. Aveam deja un desen de nevedire de la dl Dumitrescu. Trebuia doar să îl adaptăm situației noastre. Am făcut asta împreună cu dna Felicitas. Ea este cea care a gândit efectiv cum să fie aceste bete.

Ca idee, pot menționa aici următoarele aspecte legate de aceaste bete în 4 ițe:

  • este o țesătură diagonal cu efect de urzeală (asta înseamnă că noi nu vedem firul de bătătură folosit. El stă ascuns între firele de urzeală.).
  • nevedirea este dreaptă.
  • așezarea culorilor este cea care dă modelul cu colți al acestor bete în 4 ițe.

Aveți mai jos desenul realizat în 2017 pentru aceste bete în 4 ițe:

Nevedire bete în 4 ițe cu colți.

Lista de urzeală

Pentru a simplifica procesul realizării urzelii, am făcut o listă cu firele folosite, pe culori. Găsiți această lista în imaginea de mai jos:

Listă urzeală bete în 4 ițe

De menționat că desenul nevedirii postat mai sus acoperă doar primele 10 rânduri din lista de urzeală. Lucrul se continuă pe același principiu pentru restul de fire din listă.

Finalizare

Nu sunt o țesătoare rapidă, așadar mi-a luat luni bune să mă mobilizez să le termin. Au fost gata pe 21 octombrie 2017. Am fost foarte bucuroasă că am reușit să le țes. Erau primul meu obiect de acest tip. Nu sunt perfecte și nici nu mi-aș dori să fie așa. Au fost în sine, o lecție minunată de care mă voi folosi cu sigurață pe viitor.

Dacă vă plac aceste bete și doriți să le realizați dar aveți întrebări, nu ezitați să îmi scrieți un comentariu sau folosiți formularul de contact de pe site. Vă voi răspunde cu plăcere!

Leave a Reply