You are currently viewing Cum am țesut primele mele bete în două ițe

Cum am țesut primele mele bete în două ițe

Pe 30 septembrie 2016 declaram plină de avânt pe grupul de țesut că nu mai sunt dispusă să mai aștept nimic. Voiam să mă apuc de lucru cu ceea ce aveam la dispoziție în acel moment. Privind înapoi, mi se pare că am luat o decizie inspirată atunci. Nu prea există moment perfect în care să faci ceva. De cele mai multe ori, trebuie să profităm de mulțimea de momente imperfecte. Cu acest gând în minte, am pornit la planificarea primelor mele bete în două ițe.

De ce am ales acest obiect și această tehnică? Mărturisesc că inițial mă gândisem să încep prin a țese pânză. Mi se părea cea mai simplă țesătură. Este adevărat că la nivel de legătură, pânza pare cel mai simplu de realizat, dar ceea ce nu știam eu e ca presupune ceva experiență dacă vrei să îți iasă cum trebuie. Am renunțat la idea de a țese prima dată pânză la sfatul lui Nelu Dumitrescu. Mi-a zis că ar fi mai simplu pentru mine dacă aș începe cu o pereche de bete în două ițe. Trebuie să recunosc că a avut dreptate.

De ce e mai simplu să țeși bete în două ițe?

  • Tipul legăturii este simplu.
  • Nevedirea este și ea simplă. Ai doar două ițe și asta înseamnă că firele vin alternativ în fiecare dintre ele (un fir de urzeală trece prin coclețul iței 1, al doilea fir de urzeală prin coclețul iței 2, al treilea fir prin coclețul iței 1, al patrulea fir prin coclețul iței 2, s.a.m.d..
  • Lățimea țesăturii este una redusă și acest lucru e un avantaj pentru un începător. De ce? Îi permite să controleze mai bine marginile ei, să învețe cum să le gestioneze.

Date tehnice

Lungimea urzelii a fost de 6m și am folosit 104 fire în 5 culori (maro închis, verde, rosu, mustar și alb).

Nu a fost simplu deloc să urzesc pentru că trebuia să mă opresc de fiecare dată să înnod firele la capăt (am urzit din capate de lână cumpărate de la Chișinău de la magazinul de covoare Floarea Carpet).

Am învățat cu această ocazie că betele nu se trec prin spată ci se bat cu bătătoarea de bete. E ca un cuțit de lemn.

Una dintre greșelile pe care le-am făcut la început a fost să nu strâng suficient de tare la capăt de rând în așa fel încât să obțin o țesătură cu efect de urzeală (adică să nu se vadă deloc firele de bătătură). Pe parcurs am învățat cum să fac și asta.

O altă dificultate a fost formarea rostului. Firele de lână sunt aspre și din această cauză, rămâneau prinse cumva unul în altul atunci când apăsam iepele să formez rostul. Trebuia să le separ cu mâna de fiecare dată.

Într-un final, mi-au ieșit niște bete lungi de 3.8 m și late de 7 cm.

Cât timp mi-a luat să țes aceste bete?

Urzitul mi-a luat 3 zile, dacă îmi amintesc bine. Aveam urzitorul montat în casă, și în fiecare zi făceam cât de mult puteam. A fost migălos pentru că nu trebuia doar să urzești ci și să descurci firele din acele capete.

Am țesut la ele de pe 2 octombrie 2016 (de când am reușit să pun efectiv urzeala pe război), până pe 12 martie 2017. Este impropriu spus „am țesut la ele”. De fapt și de drept, ele mai mult au stat în război fără ca eu să țes. Dacă aș fi lucrat continuu, le-aș fi terminat în 3-4 zile. Să nu faceți ca mine!

Au fost și purtate aceste bete!

Inițial, după ce le-am țesut, nu mi-am dat seama unde aș fi putut să le port. Cu toate acestea, m-am bucurat mult să i le dăruiesc tatălui meu pentru a le purta la nunta mea. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât el chiar le-a apreciat și și-a exprimat intenția de a le purta și cu alte ocazii, la diferite evenimente în sat.

Morala acestei întâmplări? Să avem curajul să începem și să nu mai amânăm totul în căutarea unui moment perfect care nu vine!

P.S. În cazul în care vă doriți lista de urzeală (pe care o puteți adapta nevoilor si preferințelor voastre) sau aveți mai multe întrebări despre cum au fost realizate aceste bete, nu ezitați să îmi scrieți folosind formulatul de contact de pe site sau să îmi lăsați un comentariu mai jos. Vă voi răspunde cu drag!

Leave a Reply